Tweede Markstraat Heerenfiodv
Home » Dispuutshuis

Dispuutshuis der Heeren FIOD V

Dispuutshuis der Heeren FIOD V

Degene die er ooit zijn geweest, hebben stuk voor stuk hun ogen uitgekeken en beschreven ‘De Mark’ als onbeschrijfelijk. De enige mogelijkheid is de werkelijkheid te benaderen. Voor de werkelijke ervaring dient u in den beginne als bezoeker binnen te komen, vervolgens als regelmatige bezoeker, misschien zelfs als lid van het dispuut, echter is haar volledige charme en schoonheid pas zichtbaar als beschermheer (bewoner).

Langs de singels van de oude binnenstad van Breda ligt een heerlijke woonwijk, waar met name gezinnen en jonge families resideren. Te midden daarvan zit een van Breda’s beste cafés ‘de Markhoek’. Neemt u de tijd om de hier aan verbonden straat in te lopen dan zal u zeer waarschijnlijk bij een huis in de straat in twijfel nemen of daar wel zo’n jong gezinnetje woont. Er staan namelijk teveel kapotte fietsen voor de deur en waarom zitten de lelijke rolluiken eigenlijk nog dicht om 2 uur ’s middags? Wel, ik zal u een opheldering geven. U heeft hier te maken met hét dispuuthuis der Heeren Friendship Is Our Device V.

Gelaghkamer Heerenfiodv

Ik zal u daar rondleiden alsof u er zelf binnenstapt:

U stapt door de deur de gang binnen, hier treft u gelijk een probleem, tijdens een recent huisfeest vloog de wc-deur namelijk door de Gelaghkaamer heen en deze desbetreffende deur heeft deze triomfantelijke vlucht helaas niet overleefd. Hierdoor kunt u direct een heerlijke blik wijden aan de vrouwelijke schoonheden van de jaren 90. Laat u hier niet afschrikken maar treed de Gelaghkaamer binnen. Een ruimte ingericht om te gebruiken voor alles van dansen tot dineren en van vergaderen tot het overgooien met danoontjes.

Wanneer u binnentreed valt het u onmiddellijk op dat de enkele aanwezigen zich ophouden in deze wat lege Gelaghkaamer. Zij staren naar de zichtbaar aanwezige attributen, welke niet zouden misstaan in het Rijksmuseum, en vragen zich af wat het toch allemaal is. Vanuit het niets klinkt daar ineens een gil van een jongedame.. haar nieuwsgierigheid naar de versiersels van de kroonluchter had het enkele momenten eerder gewonnen van haar verstand.

Omdat het er even op lijkt dat dit niet alles was wat u er van verwacht, kijkt u weer terug. Een goed uitziende jongeheer duikt op uit het licht en stopt op een armlengte afstand. Hij draait naar links en trekt de hendel van de tapkraan behoedzaam naar beneden en na enkele seconde tikt hij de hendel weer terug. ‘Zo werkt de tap en daar staan de glazen” zei hij wijzend naar de linkerkant van de bar. Inmiddels is het duidelijk dat het hier om één van de heeren der H.H. FIOD V gaat, die het jaarlijkse huisfeest “Probleemwijk Pilsner Pauper Porno Party” geven. U pakt zelf een glas, tapt deze vol en mengt zich tussen de gelijkgestemden. U zult gegarandeerd een briljante avond beleven, of u deze nog kunt reconstrueren ligt volledig in uw handen.

Dit feest is echter slecht eenmaal in het jaar. Hoewel deze setting wel een aantal keer vaker per jaar voorkomt tijdens borrels met disputen uit binnen en buitenland, is dit niet de setting die wij iedere dag hanteren. De ‘Gelaghkaamer’ is pas op zijn best wanneer de banken weer juist zijn gepositioneerd, de eettafel haar plaats heeft teruggevonden en alle trofeeën, memoralia en parafanalia weer op eminente wijze zijn geplaatst. U zult voor deze beschrijving meer nodig hebben dan een computer met internetverbinding. U zult hiervoor echt een keer binnen moeten komen wanneer ‘het feestje’ nog spontaan moet ontstaan.